Forsiden

:TI ÅR SIDEN: Italiensk bølge blant Oslo-restaurantene

:TI ÅR SIDEN: Italiensk bølge blant Oslo-restaurantene

Fra venstre: Davide Zannini, Sondre Bonas, Manon Westrick, Sara Prete og Lucca Zannini.  Foto: Magne Otterdal

MAT & DRIKKE

Mamma! Pizza? Det er de første ordene for heldige italienske barn. Nå kan også norske barn få smake ekte vare. Hemmeligheten ligger i Dronningens gate og heter det samme.

Den nye italienske pizzabaren bidrar til den  italienske bølgen i Oslos. Ifølge oregano.no er det nå 70 restauranter som påberoper seg å ha italiensk mat på menyen.

Mamma Pizza
To brødre fra Bologna og gode venner har etablert seg midt i byen med sin hjemlengsel.  Den originale italienske pizzeriaen med en moderne ny stil sysselsetter allerede fem personer.
- Ja, pizza er opprinnelig gatemat, men den skal gjøres ordentlig. Det skal ikke være masseprodusert frossen fastfood. Vår ide er å lage pizzaen på den enkle originale måten, sier gründer Luca Zannini (eier), hans bror Davide, venninnen Manon Westrick, pluss Sara Prete og Sondre Bonas fra Venezia.
Bordet dekket. Hver dag. Og pizzaen selges i firkanter.

“Pizza to go”
Pizzaen er nemlig ikke bare rund - som i norske frysedisker. Over hele Europa vender unge mennesker tilbake til pizzaens opprinnelige form “al taglio”. Nybakt og sprø ligger den i vindeut i vinduet som en fristelse det er umulig å gå forbi.
Denne opprinnelige italienske pizzaen lages på store brett og med maks to eller tre “pålegg”. Lett hastemat for en billig penge og alltid “to go”. Pizza skal igjen smake av råvarene - ikke være en seig brødblings der de gode smakene drukner under all osten.
I Norge har Grandiosas kalde og Peppes store amerikanske versjoner altfor lenge satt standarden for hva som er pizza. Men de er tunge og trege å fordøye for dem som ikke er kjempesulten på en lørdagskveld foran TVn. Den opprinnelige italienske versjonen er lettere, ferskere og sprøere. En dagligdagspizza for folk på farten.
_ Det vi gjør annerledes enn de store fastfoodkjedene er at vi bruker sesongens råvarer, gjør arbeidet for hånd og med kjærlighet. Detaljene må stemme i valg og sammensetning av ingridiensene og steking. Men mest av alt har vi en lagånd som gir god stemning og smak, mener storfamilien bak MammaPizza.

Sent på en søndag
MammaPizza blir oppdaget av stadig flere sene byvandrere i en ellers dødtrist sone av Oslo sentrum. Selv på søndager er fullt hos MammaPizza.  Først kom ungdommene. Nå kommer foreldrene og småsøskene.
Her er det også kaffe og kaker og spesialiteter som burrata, bøffel-mozzarella and italiensk pastamel til å eksperimentere seg frem med egne retter hjemme.
Selvfølgelig har pizzaekspressen også en samling av gamle VESPA-scootere. De er fra1968 og i de italienske fargene grønn, rød og hvite. Om sommeren står de ute og lokker kunder. Men om vinteren får de kalde støtter og får stå innendørs. Nesten hjemme - tett på  pizzaovnen.

Pizza-lykke

Sjefsgründer Lucca Zannini er fra Bolognoa og kan mye om pizza, men mindre om Norge. Men han er fascinert av at nordmenn er så gale etter italiensk mat.
- Pizza er lykke, å dele noe og å overbringe følelser, sier Zannini.
Etter seks måneder i hovedstaden er pizzaen hans allerede et hemmelig tips blant byens matkjennere.
Nyoppaget evne
Så mye er det blitt å gjøre at han i sommer hentet sin bror Davide - direkte fra en jobb i på storhotell i australske Sydney. Fra Venezia kom Sara Prete, kalt “pizzaiola” for sine magiske smaker.
Egentlig var hun uten særlig pizzaerfaring, men har utviklet en nyoppdaget evne til å finne de rette ingridienser på nye måter.
Nettverk
Sondre Bonas og Manon Westrick har også vokst opp i Italia, men de har foreldre fra  Norge og Tyskland og kjenner mer av nordboernes lengsel etter livet i sør.
Luca, Davide og Sara styrer kjøkkenet og forsker på de gode smaker - eller “ricerca del sapore e del gusto”. Mens Manon and Sondre fronter helpdesken for folk som ikke klarer å bestemme seg for hva de vil ha. Alt lukter jo så bra!
Lidenskap
De fem har alle lidenskapen for god mat, men også følelsen av å være til stede for kundene. Og å anbefale nye smaker. f.eks gresskar, porcini-sopp eller bare tomater - i alle varianter. Gjestene skal like å bli overrasket hos den unge pizzafamilien.
- Den spesielle uforglemmelige smaken hos oss skal henge lenge i Oslos mange munner. Vi skal gi en folk en"pausa all italiana" , håper de fem pizzagründerne.